12 продуктів, які обожнює ваша підшлункова

2014-09-25-8-foods-that-are-good-for-your-pancreas-2-fb-2_result

Ще якихось сто років тому її називали “черевна слинна залоза”. А до цього вона взагалі вважалася м’якою підстилкою для шлунка. У II столітті нашої ери її приймали за м’яз, плутали з лімфатичними вузлами черевної порожнини… заплуталися до того, що стали іменувати навіть “безіменним органом”. Але в XVII столітті вона все-таки удостоїлася бути детально описаною, а Клод Бернар – великий французький фізіолог XIX століття – відкрив значення підшлункової залози в травленні.

У наш час підшлункову залозу недарма називають королевою травлення. Цей орган унікальний, і крім вироблення різних ферментів, він синтезує такі важливі гормони, як інсулін і глюкагон, які надходять безпосередньо в кров і регулюють вуглеводний і жировий обміни в організмі. Чи варто нагадувати, що при порушеннях процесів, що відповідають за вміст цукру в крові, людина стає мішенню для грізного і поки невиліковного діабету.

Підшлункова залоза важить всього 80 грамів, але повноваження її в організмі настільки великі, що через її хворобу можуть загинути всі інші органи.

Тому підшлункову залозу дуже важливо берегти і піклуватися про її здоров’я. Які продукти необхідно включити в свій раціон, щоб не піддавати ризику цей важливий орган?

71_main

Часник

Часник (а також цибуля) містять аргінін, сірку, олігосахариди, флавоноїди і селен. Вони чинять благотворний вплив на тканини підшлункової залози. Але найважливіший елемент, що міститься в часнику – алліцин. Ця речовина-антиоксидант, що володіє протизапальними властивостями, в ході досліджень продемонструвала здатність запобігати розвитку раку підшлункової залози.

shutterstock_452019688

Гарбуз

Гарбуз нейтралізує соляну кислоту, має ніжну і м’яку структуру, не містить багато клітковини. При цьому в його склад входить каротин, калій, вітаміни групи В, магній, мідь, залізо і пектини. Цей овоч ідеальний для харчування хворих на панкреатит.

1454448019_probiotiki4

Пробіотики

За даними багатьох досліджень, бактеріальні культури, що містяться в пробіотиках, полегшують травлення, тим самим знижуючи навантаження на підшлункову залозу. Найкраще вибирати комбіновані препарати-синбіотики, які поєднують в собі властивості про- і пребіотиків.

grechnevaja-kasha-v-multivarke-1

Гречка

Високий вміст білка і клітковини, відсутність глютену, велика кількість антиоксидантів – все це робить гречку просто незамінним продуктом харчування. Вона сприяє нормальному травленню і виведенню токсичних речовин з організму. Також гречка є одним з перших продуктів, які вводяться після періоду голодування при гострому панкреатиті.

shpinat-svezhij

Шпинат

Шпинат – прекрасний вибір для підтримки здоров’я підшлункової залози. Крім того, що він відмінне джерело вітамінів групи В, шпинат також зменшує ймовірність виникнення онкологічних захворювань і регулює цукор в крові. Він не навантажує травну систему, що полегшує роботу і підшлункової.

1-kokkina-stafulia

Червоний виноград

Цей вид винограду містить антиоксидант ресвератрол, який захищає тканини підшлункової залози від пошкодження, знижує ризик розвитку панкреатиту, онкології і порушення цілісності судин. Вживання червоного винограду позитивно позначається на травленні, метаболізмі та насиченні клітин глюкозою.

inx960x640

Куркума

Спеція має потужні протизапальні властивості, а також стимулює продукцію інсуліну, що запобігає розвитку цукрового діабету. Більш того, вона перешкоджає формуванню жовчних каменів, які є одним з фактором ризику розвитку панкреатиту.

golubika-bonus-900x600

Лохина або чорниця

Багата антиоксидантами лохина захищає підшлункову залозу від окисного стресу завдяки вмісту птеростильбена. Схожими антиоксидантними властивостями володіє і чорниця, вона також допомагає запобігти клітинному пошкодженню. Чорниця незамінна для тих, хто страждає на цукровий діабет. Чай з листя чорниці, як і свіжі ягоди, знижує вміст цукру в крові і стимулює роботу підшлункової залози. Вона допомагає позбутися від осередків запалення в підшлунковій, а також очистити печінку і поліпшити виділення жовчі.

broccoli cream soup on rustic background

Брокколі

Брокколі багата на магній, фосфор, кальцій, вітаміни В і С, володіє потужними антиоксидантними властивостями. Апігенин, що міститься в брокколі, захищає тканину підшлункової залози від патогенних впливів, а вміст клітковини допомагає нормалізувати діяльність шлунково-кишкового тракту. Для отримання максимальної кількості корисних поживних речовин намагайтеся вживати брокколі в сирому вигляді або злегка відвареною на пару.

87045

Солодка

Протизапальні властивості, стимуляція вироблення жовчі, антидіабетичні властивості і підвищення чутливості до інсуліну – основні причини, за якими даний продукт є корисним для підтримки здоров’я підшлункової залози.

Depositphotos_34518961_m-2015-870x600

Топінамбур

Вживання топінамбура сприяє нормалізації обмінних процесів і зняттю запалення в підшлунковій залозі. Крім того, сік цього коренеплоду перешкоджає розвитку цукрового діабету, а також попереджає розвиток атеросклерозу, що при панкреатиті є частим явищем.

Fresh, juicy, zesty citruis fruits: lemons, limes, grapefruit, clementines. Against wooden background.

Цитрусові

Лимон та інші цитрусові також можуть поліпшити стан підшлункової залози. Це внутрішні антисептики. Крім того, вони сприяють синтезу ферментів, які беруть участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Апельсин, наприклад, містить вітаміни А, В і С, а також калій, кальцій і невелику кількість рубідію, який відповідає за секрецію інсуліну.

Важливо!

Перераховані продукти дійсно допомагають захистити підшлункову залозу від захворювань. Однак якщо робота органу вже порушена, багато хто з них можуть бути протипоказані до вживання. Тому при панкреатиті та інших захворюваннях підшлункової залози обов’язкова консультація лікаря щодо дозволених продуктів.