11 МІФІВ ПРО ПРОБІОТИКИ

Існує 11 поширених міфів, які мають тенденцію циркулювати відносно пробіотиків.
Ми поговоримо трохи про кожний з них, і Ви будете мати можливість вибрати правильний для себе пробіотик.

Міф №1 – Йогурт та кефір є ефективними пробіотиками.

Probiotics-012Йогурт та кефір вважаються «функціональними ферментованими продуктами». Вони можуть містити «живі та активні культури», але, як правило, в дуже низьких дозах для надання будь-якого терапевтичного ефекту. Крім того, вони часто йдуть пастеризованими (а пастеризація вбиває пробіотичні бактерії) й в них відсутня будь-яка захисна система доставки, яка сприяє виживанню бактерій у нашому суворому кислому середовищі шлунка, щоб у кінцевому підсумку досягти тонкого й товстого кишечнику, де вони найбільш активні.
Крім того, більшість йогуртів та кефірів містять цукор, консерванти, барвники та інші інгредієнти, які не дуже корисні для нас. Ось Вам приклад, в середньому 115 г йогурту містить 15 г цукру та 100 калорій, а деякі – до 30 г цукру та 260 калорій на 1 порцію! Щоб отримати ту ж кількість пробіотичних бактерій, що містяться в 1 зручній капсулі (наприклад, 8 млрд. КУО) Ви повинні були б з’їсти 8 порцій йогурту – це понад 800 калорій та 120 г вуглеводів!
Звичайно ж, не забуваємо, що йогурти та квашена капуста – це корисне доповнення до здорової дієти, але потрібно розуміти, що кількість отриманих корисних бактерій мінімально та не може мати значного впливу на загальний стан здоров’я кишечнику.

Міф №2 – Всі пробіотики потрібно зберігати у холодильнику.

gettyimages-1053817038(1)
Необхідність зберігання у холодильнику відрізняється від пробіотика до пробіотика, тому важливо звертати увагу на їхню етикетку/інструкцію.
20 років тому було звичайним, що якщо пробіотики зберігаються не в холодильнику, то велика ймовірність, що бактерії загинуть. Тим не менш, технології крокують уперед та дозволяють сьогодні пробіотикам залишатися стабільними при кімнатній температурі. Це щось на зразок анабіозу замість холодного зберігання. На жаль, це стара ідея була настільки поширена, що багато людей досі не вірять у те, що пробіотики можна зберігати не в холодильнику. У результаті, деякі компанії-виробники продовжують пропонувати пробіотики, які потрібно зберігати в холодильнику й сприяти подальшому збереженню цього міфу.
Відповідь проста: якщо етикетка/інструкція вказує на зберігання у холодильнику, то пробіотик повинен бути у холодильнику; якщо це не так – то можна зберігати при кімнатній температурі.

Міф №3 – Чим більше КУО на 1 капсулу, тим сильніше пробіотик.

100-шт-смешанные-цвета-конфеты-количество-деревянные-кнопки-Fit-швейные-и-записки-22-мм-швейная-фурнитураНе зовсім так. Кількість колонієутворюючих одиниць (КУО) важливо, однак, велика кількість не завжди означає «ще краще». Фахівці рекомендують мінімальну кількість життєздатних бактерій щодня – від 1 до 10 млрд. КУО на день, залежно від складу. Це служить відправною точкою, але що далі? Чи зможуть бактерії пережити транзит через ШКТ, зберігання протягом усього терміну придатності?

Багато виробників не пропонують практично ніякого захисту для бактерій від агресивного середовища нашого ШКТ, що, у кінцевому підсумку, призводить до малої ефективності такого пробіотика. Коли такі виробники не в змозі захистити свої пробіотики або гарантувати стабільність протягом зазначеного терміну придатності, вони, як правило, випускають пробіотики зі складом у 30, 40 або 50 млрд. КУО на 1 одиницю їхньої продукції.
Тим не менш, з належним складом та належним захистом такі високі КУО не потрібні.

В 1 капсулі ЛАКТЕНУ загальна кількість життєздатних бактерій ≥ 8х109 . За рахунок цього ЛАКТЕН надає лікувальний пробіотичний ефект.

Міф №4 – Чим різноманітніше склад пробіотика, тим краще.

0000038Багатокомпонентні пробіотики є відмінним вибором, але багато таких пробіотиків поєднують у собі непоєднувані бактерії! Та ось чому. За своєю природою всі бактерії є антагоністами або «ворогами» – це означає, що вони не «ладнають» один з одним.
Однією з причин, чому пробіотики є корисними засобами – це те, що вони витісняють потенційно шкідливі бактерії в нашому кишечнику корисними бактеріями. Тому, коли вони «працюють» в кишечнику, вони витісняють один одного!
Чи можете Ви собі уявити, що відбувається, коли Ви приймаєте пробіотик з 4 або 5 або навіть більше 10 штамами в 1 капсулі/таблетці? Ви вже здогадалися – вони пригнічують один одного.
Вивчіть склад такого пробіотика перед покупкою – й переконайтеся, що його склад не «рясніє» найрізноманітнішими бактеріями. Загальне правило полягає в тому, щоб дотримуватися пробіотика, що містить від 1 до 3 штами в своєму складі. Наприклад, пробіотик ЛАКТЕН містить у своєму складі 3 штами лактобактерій.
Сьогодні величезна кількість пробіотиків, присутніх на фармацевтичному ринку України, виробляються різними компаніями з позиції маркетингу, а не з позиції ефективності.
Тому звертайте увагу на компанії-виробники пробіотиків, які
• спеціалізуються на випуску пробіотиків,
• мають високі рейтинги та хорошу репутацію,
• проводять дослідження та вивчають пробіотики на науковій основі.

ЛАКТЕН розроблений провідними фахівцями концерну Lallemand Health Solutions/Institut Rosell-Lallemand (Canada), який є світовим лідером з розробки нових пробіотиків!

Міф №5 – Всі пробіотичні види та штами є однаковими.

Не вірно. Це, як кажуть, Ви та Я – одне й те ж саме. Ми обидва homo sapiens, тому ми не можемо бути різними? Неправильно.

16_2Наприклад, пробіотик ЛАКТЕН містить у своєму складі штам Lactobacillus plantarum R1012. Й так само, як Ви та Я різні, кожен штам Lactobacillus plantarum відрізняється. Багато компаній-виробників не відрізняють штамів – вони помилково вважають, що всі штами Lactobacillus однакові. Насправді, кожен штам може мати різні пробіотичні переваги та сильні сторони. Наприклад, не всі штами Lactobacillus plantarum виживають у шлунково-кишковому тракті. Без цієї важливої характеристиці вони, як правило, не здатні надати будь-якого позитивного ефекту на наш організм.
Тому звертайте увагу на склад пробіотика, який ідентифікує рід (Lactobacillus), вид (plantarum) й штам (R1012). Все разом це виглядає наступним чином: Lactobacillus plantarum R1012.

Склад ЛАКТЕНУ: Lactobacillus plantarum R1012, Lactococcus lactis spp. lactis R1058, Lactobacillus helveticus R0052 ND. Загальна кількість життєздатних бактерій ≥ 8 млрд. КУО на 1 капсулу.

Міф №6 – Кишкові покриття забезпечують достатній захист для пробіотиків.

Не вірно. Складна частина роботи з цими ніжними живими організмами – це безпечна їх доставка в наш шлунково-кишковий тракт, де вони природно живуть та «працюють».
Щоб допомогти вижити бактеріям у шлунку, що є вкрай важливим, компанії-виробники використовують спеціальні кишкові покриття для капсул та таблеток. Але це неправильний шлях по одній головній причині – такі покриття зберігають вологу! Всі пробіотики піддаються сублімаційній сушці (якщо продукт не є свіжим, як йогурт), у процесі якої зупиняється ріст бактерій та усувається волога. Так що активізує їх зростання? Ви вже здогадалися – волога! Якщо у процесі такого покриття потрапляє волога до капсули/таблетці, то бактерії починають рости й конкурувати один з одним за обмежені ресурси, що в кінцевому підсумку призводить до загибелі бактерій.

скачанные файлыЯк же можна захистити належним чином пробіотики?
Відповідь насправді має кілька частин:
• Для початку вибирайте пробіотик, що містить у своєму складі добре вивчені штами (див. Міф №5), які, як відомо, витривалі та здатні витримувати суворі умови нашого ШКТ.
• Та, нарешті, зверніть увагу на вторинну упаковку пробіотика: необхідно вибирати пробіотики, які випускаються у твердих желатинових капсулах, укладенних чи в блістери, або в скляні флакони. Блістери та скляні флакони є непроникними для вологи формами вторинної упаковки.

Комбінований пробіотик ЛАКТЕН випускається в желатинових капсулах №10, укладених в блістер.

Міф №7 – Не обов’язково приймати пробіотики, якщо Ви приймаєте антибіотики.

антибиотик-и-пробиотикЦе велика помилка! Антибіотики це дуже потужні агенти, що вбивають не тільки шкідливі бактерії у Вашому організмі, які викликають інфекцію, але також й хороші бактерії. Тому прийом антибіотиків часто асоціюється з такими неприємними симптомами шлунково-кишкового тракту, як діарея, метеоризм. Насправді, прийом пробіотиків під час антибіотикотерапії, як було показано у дослідженнях, зменшує виникнення антибіотикоасоційованої діареї на 42%.

ЛАКТЕН рекомендований для відновлення кишкової мікрофлори під час антибіотикотерапії.

Пам’ятайте, що необхідно робити двогодинний інтервал між прийомом антибіотика та пробіотика.
Примітка: не всі пробіотики ефективні при лікуванні антибіотиками. Існують конкретні пробіотики, які особливо ефективні при лікуванні антибіотиками.

Міф №8 – Ви не повинні приймати пробіотики щодня.

stomach-balanceПробіотики мають безліч корисних властивостей для нашого організму. Якщо Ви думаєте, що пошкодити флору кишечника можуть тільки антибіотики, то це не вірно. Існує багато причин, чому Ви можете мати незбалансовану та нездорову флору кишечнику. Наприклад, надмірні заходи гігієни та хлорована питна вода. Крім того, постійні дієти й стрес також можуть призвести до дисбалансу мікрофлори.
Говорячи про дієту, кожен раз, коли Ви їсте, Ви вносите бактерії у Ваш шлунково-кишковий тракт, які можуть або не можуть бути шкідливими для Вас. Балансуючи це корисними бактеріями пробіотиків – це завжди гарна ідея. Доповнюючи свій харчовий раціон високоякісним пробіотиком – це правильний шлях до повноцінного здоров’я.

Міф №9 – Дієта не грає ніякої ролі в ефективності пробіотиків.

poor-digestionЦе не так. Дієта також важлива для бактерій, як і для людини. Дослідження показали зміни у складі нашої кишкової мікрофлори у відповідь на дієти. Незбалансована дієта сприяє менш різноманітному складом бактерій в нашому кишечнику. Вчені припускають, що зниження мікробної експозиції за допомогою дієти та інших засобів є причиною численних проблем зі здоров’ям сучасного суспільства.

Міф №10 – Краще приймати пробіотики натщесерце.

edaЯкщо пробіотики приймати на порожній шлунок, то бактерії піддаються повної дії шлункового соку, який призначений бути першою лінією оборони від чужорідних харчових патогенів. Насправді, було доведено більш вигідно приймати пробіотики з їжею або після їжі, так як це зменшує повну дію шлункової кислоти на ці корисні бактерії.

Міф №11 – Травні ферменти добре поєднуються з пробіотиками.

Травні ферменти знаходяться природно у нашій слині, шлунковому та кишковому соку, ферментних препаратах й добавках. Вони допомагають нам перетравлювати їжу. На жаль, травні ферменти можуть також нашкодити корисним бактеріям. Тому травні ферменти не слід приймати одночасно з пробіотиками.