Їжа проти стресу

Їжа проти стресу

stress_balls Чи не щодня нам доводиться стикатися зі стресовими ситуаціями – вдома, на роботі, в магазині або в громадському транспорті, які викликають гнів або образу, ускладнюючи і без того непросте життя. Та й мас-медіа справно доповідають нам про вибухи, тайфуни, повені, свавілля піратів та бандитів й тому подібні жахи, які хоча й не стосуються нас особисто, але вже ніяк не залишають байдужими, додаючи черговий «рубець» на наших нервах.
Напевно багатьом знайоме такий стан, коли вранці, прокинувшись, хочеться лише одного – не вставати з ліжка, прикинувшись хворим й лежати, нічого не роблячи, бо здається, що все в житті погано, й навряд чи вже буде добре. Це – депресія, і викликає її нервове виснаження, хронічний стрес. Але життя триває, і хочеш – не хочеш, доводиться виповзати назустріч новому дню … І скільки нас таких, що живуть в стані постійного, хронічного стресу?

Чи є можливість протистояти стресам, не вдаючись до заспокійливих, антидепресантів та іншої «хімії»? Представниці прекрасної статі для полегшення переживань кидаються в магазини та накупают купу речей. Або ж починають «заїдати» стреси чим-небудь солодким та смачним. Так, при стресі тягне на солодке. Але одна справа з’їсти цукерку, а інше – “зажувати” стрес жирним шматком торта. Це загрожує появою зайвої ваги та новими стражданнями – вже з приводу збільшення в об’ємі талії.

Безумовно, за допомогою збалансованої дієти реально побороти навіть стрес, але до “антистресової” дієті треба підходити з розумом. За статистикою, 75% населення Украиїни живе у стані хронічного стресу, 15% українців позбавляються стресу за допомогою їжі. Результат не змусить себе чекати та додасть нові неприємності.

Що ж це за фатальний зв’язок між стресом та надмірною вагою? Пусковим механізмом відкладень жиру, особливо в області живота, служить кортизол – гормон кори надниркових залоз, який називають ще гормоном стресу. Вироблення його при стресі помітно підвищується та залишається на цьому рівні, поки травмуюча ситуація не зійде нанівець. У результаті при надлишку у раціоні висококалорійної їжі починається швидке утворення жирових відкладень, особливо в області живота. Знаєте, деякі представники сильної половини людства не так вже й далекі від істини, коли кажуть, що їх опуклі животики – це «клубок нервів». Високий рівень кортизолу заважає утворенню у головному мозку серотоніну, який «відповідає» за гарний настрій. Зниження серотоніну супроводжується почуттям туги, від якої теж хочеться «від’їдатися». Значить, більше стресу – більше жиру.

Що ж робити? Вибирати «правильну» їжу.

У періоди гострого стресу або тривалого нервового виснаження організму значно більше, ніж зазвичай, потрібні білки. І найкраще у таких ситуаціях черпати його з кисломолочних продуктів зниженої (але не нульовий!) жирності, збагачених біфідо- та лактобактеріями. Крім того, гарним джерелом білків можуть бути м’ясо птиці, риба та морепродукти, багаті необхідним для ефективної роботи мозку фосфором та іншими мінеральними речовинами. Не варто намагатися заповнювати нестачу білка за допомогою пельмешек та ковбаски, навіть якщо вони дуже смачні й піднімають настрій хоч ненадовго! На думку американських дієтологів, переважання в раціоні жирів тваринного походження не тільки збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, але також є однією з провідних причин стійкого зниження настрою та розвитку депресії. А ось рослинні олії, на відміну від них, просто необхідні для боротьби з нудьгою та апатією. Саме вони є основним сировинним матеріалом для побудови в організмі хімічних речовин, важливих для підтримки гарного настрою й врівноваженого психічного стану. За змістом корисних жирних кислот оптимальний склад для наших нервів мають нерафіновані соняшникова, лляна та оливкова олії, які благотворно впливають на обмін речовин та зміцнюють печінку.

Вітаміни, як ми вже знаємо, життєво необхідні людині, а у періоди гострих стресів, інтенсивних навантажень та загального виснаження вони стають просто «рятівникамиDsrEwlekUig». Намагайтеся частіше вживати овочі у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки, адже багато вітаміни руйнуються при термічній обробці. Особливу увагу слід приділяти продуктам, багатим вітамінами групи В, так як саме вони зміцнюють розхитані нерви, живлять стомлений мозок та сприяють підтримці гарного настрою у важкі часи. Так, вітамін В6 бере участь у синтезі гормону щастя – серотоніну, а при недоліку В12 у людини розвивається депресія. Щедрими донорами вітамінів цієї групи є всі зелені овочі, серед яких лідирують брокколі, стручкова квасоля, шпинат, селера і авокадо, банани, горіхи, зерновий хліб і висівки, мигдаль, а також яловичина, більшості видів риб, молоко, сир, капуста брокколі, морські водорості.

Вживання продуктів, що містять незбиране зерно, перешкоджає різким стрибкам рівня глюкози в крові. Чорниця, смородина, полуниця допоможуть поповнити запаси вітаміну С, які виснажуються під час нервового напруження.

Постарайтеся під час боротьби з тривалим стресом відмовитися від вживання продуктів, що містять консерванти, штучні барвники та іншу харчову хімію. Саме ці речовини сприяють зниженню імунітету, накопиченню токсинів і перешкоджають всмоктуванню таких необхідних в цей період життя вітамінів.

Намагаючись боротися зі стресом, багато налягають на каву або міцний чай, намагаючись «підстьобнути» свою працездатність та самопочуття. Однак кофеїн, що міститься у великій кількості у міцному чаї, натуральній та розчинній каві, хоч й «струшує» організм та виснажений мозок на 30-40 хвилин, потім веде до різкого падіння активності, причому нижче початкового рівня. Результат таких кофеїнових «атак» – стан, порівнянний з наркотичною залежністю. До того ж, вони завдають істотної шкоди печінці та серцю. На зміну багатим кофеїном напоям краще ввести у свій питний раціон зелений чай, мате – бразильський напій, чай з імбиром. Не зашкодить й чашечка какао або гарячого шоколаду – ці напої володіють сильним антистресовим ефектом. Ще наші бабусі знали, що відновити душевну рівновагу допомагають чаї з м’ятою або ромашкою з додаванням скибочок лимона. Це прекрасний антидепресант. Лимон, крім того, освіжає думки та покращує сприйняття інформації. Працюючим на комп’ютері рекомендується ставити поряд блюдце з нарізаними корочками лимона. Аромат лимона підвищує працездатність.

Можете приготувати собі спеціальний антистресовий коктейль: змішати у міксері банан з невеликою кількістю лимонного соку та склянкою нежирного йогурту або молока. Такий напій подарує вам необхідний заряд бадьорості й в той же час не обтяжить шлунок.

Не варто відмовлятися й від такого визнаного антидепресанту, як шоколад. У ньому є речовини, що підвищують настрій та загальний тонус організму (ендорфіни), але вживати шоколад слід в дуже малих дозах та лише зрідка. Андамін, що міститься в шоколаді, надає тонізуючу дію, схожу з збудливим дією гашишу, але звикання до нього не виникає, адже андаміна в шоколаді не так вже й багато.

Взагалі, рекомендують chocolate_pleasureдієтологи, у дні, коли Ви відчуваєте перевантаження, краще утриматися від переїдання. Постарайтеся харчуватися через кожні 3-4 години невеликими порціями.

І головне – більше води! Потреба в ній у людини, що знаходиться в стресовій ситуації, підвищується, тому слід збільшити звичайну кількість води ще приблизно на 0,5 літра на добу.

Коли людина перебуває в пригніченому стані, поради заспокоїтися, посміхнутися та не звертати уваги на травмуючі обставини викликають тільки роздратування. Краще відвернути його, або відволіктися самому! Згадайте, що зазвичай радує Вас та зробіть собі свято. Його можна влаштувати в будь-який день, був би час та бажання! Порадуйте себе та своїх друзів смачними та корисними стравами для зняття стресу.

І ще. Стрес цілком можна не «заїдати», а просто … «занюхати»! Думаю, кожен з нас напевно помічав, що від аромату свіжої випічки або цитрусових піднімається настрій. Це тому, стверджують фахівці, що деякі запахи впливають на нервові рецептори, приводячи наші емоції в стан рівноваги. Тим же властивістю володіє й їжа. Тому при стресовому стані запах грейпфрута або смачна шоколадка можуть стати таким же засобом релаксації, як, скажімо, медитація.

Запах пирогів, наприклад, асоціюється із затишком, спокоєм, безпекою. Нам відразу згадується безтурботне дитинство, коли бабуся по неділях пекла рум’яні пиріжки … Аромат ялинки та мандаринів – це, звичайно, Новий Рік, передсвяткове збудження … У кожного є свій, улюблений запах, який допомагає підняти настрій у будь-якій ситуації. Але є й загальні «антистресові» запахи:

Анісова і апельсинове масло відновлюють емоційну рівновагу, а аніс ще й зменшує серцебиття.

Масла базиліка, бергамоту, герані, грейпфрута знімають втому, тривожність, позбавляють від депресії, а олія гвоздики викликає не тільки тонізуючий, але й легкий знеболюючий ефект.

Жасмін, у країнах Середземномор’я вважається «королем запахів», має ще й антистресову дію та входить до складу багатьох дорогих французьких парфумів.

Масло іланг-ілангу лікує безсоння і стрес, знімає нервову напругу.

Масло кардамону застосовується при розумової втоми, перевтомі, нервовому виснаженні.

Масло кедра знімає нервову напругу.

Лавандова олія знижує кров’яний тиск, зменшує частоту пульсу, володіє снодійним ефектом.

Сандал застосовується при безсонні, плаксивості.

Використовувати ці олії можна, просто вдихаючи аромат, наливши в аромалампу або розбризкавши по кімнаті. Можна застосовувати їх під час розслабляючого масажу або накапати у воду, приймаючи ванну.