Здорове харчування

Здорове харчування: 10 заповідей, які принесуть баланс

Багато людей вважають, що харчуються правильно. Але чи так це? У здорового харчування є 10 правил, які потрібно обов’язково виконувати. І тільки тоді можна сміливо говорити про раціональне харчування.pitanie

  1. Різноманітність в продуктах харчування. Ще не синтезували такий ідеальний продукт, який би забезпечив дорослої людини всіма необхідними вітамінами, мінералами та мікроелементами. Для дітей до півроку такий продукт харчування мається – материнське молоко. Раціон повинен бути максимально різноманітним – закон.
  2. Макаро20032ни, картопля та хліб – це теж корисні продукти. Багато хто вважає їх шкідливими і не приносять ніякої користі, але це не так. Дієтологи звертають увагу на той факт, що вищеперелічені продукти не тільки мають великий запас вуглеводів, але і безліч корисних речовин: харчові волокна, мінерали, вітаміни групи В та С. Не варто боятися великої кількості крохмалю, адже він несе набагато менше енергетичної цінності, у відміну від алкоголю або жиру.
  3. Овочів та фруктів не більше 400 грам в день. Бажано їсти овочів більше, ніж фруктів. Це головні джерела всіх потрібних для людини поживних речовин, які забезпечують нормальне функціонування організму. Їх неможливо замінити промисловими вітамінами у таблетках.
  4. Молочні продукти всім – від малого до великого. images (4)Неважливо, що саме – молоко, ряжанка, кефір, кисле молоко, сметана, сир. Головне їсти регулярно. Особливо це важливо для дітей, підлітків та жінок. У дорослих людей іноді зустрічається непереносимість лактози, тоді молочку можна замінити кальційвмісними продуктами: рибою, темно-зеленими листовими овочами.
  5. Білок потрібно отримувати як з рослинної їжі, так й з тваринної. Це може бути боби, риба, птиця. Головне, щоб у них було поменше жиру. Таким продукти-пустушки, як ковбаса, сосиски, паштет потрібно скоротити до мінімуму. Краще якщо вони будуть домашнього приготування.
  6. Не можна повністю виключати з раціону жир, але його кількість повинна бути в межах 15-30% від сукупної добової калорійності. Жир людині необхідний. Особливо корисним є оливкова олія. Воно має відмінні антиоксидантні властивості.1680_Olive_20Oil_201
  7. Цукру по мінімуму. Солодкі газовані напої, торти, кекси та інші схожі продукти харчування – це смачно, але не є корисно.
  8. Сіль, збагачена йодом. Її кількість повинна бути на межі 6 грам, враховуючи сіль у готових стравах та продуктах. Захоплення солоним смаком призводить до гіпертонії. Для приготування їжі кількість солі можна регулювати додаванням приправ.
  9. Стежити за індексом маси тіла. Норма – 18,5-24,9 одиниць. Все, що не вписується, говорить про назрівання проблеми.
  10. Ні алкоголю. Він не тільки дуже калорійний, але й не несе ніякої користі.