Ви досі вважаєте ці продукти корисними? Продукти-обманки, від яких варто відмовитися

Бути здоровим – нормальне бажання кожної людини. Для досягнення цієї мети ми прагнемо вести здоровий спосіб життя, займаємося спортом, своєчасно відвідуємо лікарів, проходимо обстеження і, само собою, намагаємося вибирати корисні продукти. Однак деякі з них на ділі виявляються не такими корисними, як заявляють виробники. Незалежно від того, що написано на етикетці, краще відмовитися від подібних псевдо «здорових продуктів».

3399675_36847-700x500

Зернові батончики

Їх можна зустріти в аптеках і в відділах дієтичних продуктів супермаркетів. Але віра в користь зернових батончиків – одна з найбільш поширених помилок. Так, в них містяться цілісні злаки – тобто повільні вуглеводи, які надовго заряджають нас енергією. Але крім цього, в них повно рафінованого цукру, шкідливих олій і штучних ароматизаторів. Тому нехай вівсяні пластівці або горіхи в складі батончиків не вводять вас в оману – жиру і цукру в них не менше, ніж в шоколадках. Краще купити горіхів і сухофруктів, тоді ви будете точно впевнені в тому, що опиниться у вас в шлунку.

14_comidas_8

Безглютенові продукти

Безглютенові продукти сьогодні «в моді» і все набирають популярність. Їх називають натуральними і корисними для здоров’я, але насправді раціон без глютену дуже обмежений. При видаленні глютену з їжі вона втрачає еластичність і текстуру, а щоб надати їй приємний смак, виробники вдаються до додаткової обробки – в хід ідуть оброблені харчові волокна і стабілізатори. Тому куди краще віддати перевагу продуктам з багатим вмістом цільного зерна, щоб вживати більше клітковини, вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів і білка.

Звичайно ж, ці поради не стосуються людей, у яких насправді є непереносимість глютену. Для них безглютенові продукти – справжній порятунок.

vapva

«Легкі» майонези та інші дієтичні соуси

Напевно, ви здогадуєтеся, що дієтичний майонез – це маркетинговий прийом. Так, такий соус містить менше жиру, але переверніть упаковку і уважно вчитайтеся в склад. Там ви знайдете і цукор, і підсилювачі смаку, і консерванти. Краще вже заправити салат йогуртом або рослинною олією. Варіант для неледачих – приготувати домашній майонез з яєць, оливкової олії, лимонного соку і спецій.

ditch-your-soda-cravings

Газована вода «без цукру»

Всім тим, хто стежить за фігурою і здоров’ям, виробники газованих напоїв пропонують напої без цукру. Вони супроводжуються етикетками з яскравими написами «zero» або «light». Знову ж таки, треба розуміти, що це всього лише маркетинг, і ні про яку користь для організму не може бути й мови. Найчастіше в складі дієтичної коли та інших напоїв містяться штучні підсолоджувачі, безпека яких поки залишається спірною.

Ацесульфам калію – речовина, яка застосовується в якості підсолоджувача та солодше цукру в 200 разів. Багато вчених стверджують, що ацесульфам калію є канцерогеном, а також негативно впливає на серцево-судинну систему.

Studio, Fruchtig, 3 Säfte, Roter Fruchtsaft, Orangensaft, Grüner Fruchtsaft, Erdbeer-Johannisbeer-Himbeersaft, Orangensaft, Kiwi-Limette-Weintraubensaft, Vitamine

Фруктові соки

Барвисті написи на пакетах про стовідсоткову натуральність соку привертають увагу споживачів. Хто ж відмовиться від такого корисного напою? Однак більша частина з них нічим не краще газованої води. Крім цукру, в їх складі можна знайти ще барвники та ароматизатори. До того ж вони пройшли пастеризацію, мають тривалий термін зберігання, тому користь від них мінімальна.

Що ж стосується самостійно приготовленого соку або фрешу, то тут теж не можна говорити про максимальну користь. Все частіше дієтологи кажуть, що краще з’їдати фрукт цілим, адже при віджиманні втрачається велика частина корисної клітковини.

8dd7beb1fa05a4273b43

Йогурти

Зараз дуже популярні різні йогурти – вважається, що вони благотворно діють на наше здоров’я. Однак йогурти на прилавках магазинів не мають нічого спільного зі словом «користь». Купа цукрів, підсилювачів смаку, барвників, ароматизаторів, стабілізаторів та консервантів здатна завдати серйозної шкоди здоров’ю. Крім того, в йогуртах, як і в молоці, дуже багато лактози, яку організм дорослої людини не здатний нормально перетравити (йому просто не вистачає ферментів, що розщеплюють лактозу, бо їх кількість з віком значно зменшується). В результаті процес травлення порушується, і у людини виникає легкий розлад, який вона помилково приймає за «порятунок від запорів завдяки молочним бактеріям». Так що, як би не розписували користь йогуртів компанії-виробники, не варто попадатися на їх вудку.

shutterstock_158083484

Пластівці для сніданку

Кукурудзяні пластівці на сніданок – здавалося б, відмінна ідея. Якби пластівці не містили нічого, крім кукурудзи, так і було б. Однак через додавання патоки, пальмового масла, цукру або шоколаду пластівці по калорійності не поступаються великому шматку торта. Вони швидко засвоюються організмом, різко підвищують рівень інсуліну, що, в свою чергу, тягне швидке виникнення почуття голоду. Плющена вівсянка виглядає не так привабливо, але в прагненні зберегти здоров’я краще зробити ставку на неї.

Результати досліджень свідчать, що в кукурудзяних пластівцях під час обсмажування з’являється досить шкідлива речовина під назвою акриламід. Вона відома своїми канцерогенними властивостями і може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

PROD-woman-eating-sushi-with-chop-sticks-close-up

Суші

Традиційні японські суші (великий шматок свіжої риби на грудочці рису) дуже корисні і поживні. Але ось фантазії наших ресторанів на тему японської кухні не мають з оригіналом нічого спільного. Тоненький шматочок риби з великою кількістю білого рису, майонезу і вершкового сиру – не корисне поєднання. Крім того, кілька ложок соєвого соусу можуть містити до 1 грама солі, тоді як для дорослої людини денна норма солі становить не більше 6 грамів.

losos-solenyj-internet

Вирощена риба

Про те, що риба дуже корисна для здоров’я, знає кожен. Однак для вирощування риби в промислових масштабах використовується весь арсенал хімпрому: гормони, антибіотики, вітаміни, барвники, консерванти і харчові добавки. Так, дослідження м’яса фермерських лососів показують, що вміст в ньому токсичних і канцерогенних елементів, таких як поліхлорований дифеніл і діоксин, перевищує норми в 10 і більше разів! Тому вживання штучно вирощеного лосося частіше ніж один раз на місяць збільшує ризик онкозахворювань.

еда 2

Цукати

Цукати – різноманітні сушені фрукти, які привертають увагу ароматами і яскравими відтінками. Однак варто знати, що будь-які цукати містять досить багато цукру, тому гіпертонікам, діабетикам і людям, що страждають зайвою вагою, не варто зловживати цими ласощами. У найяскравіших і апетитних цукатах містяться барвники, які поряд з консервантами можуть стати причиною харчового отруєння. Тому краще замінити цукати звичайними сухофруктами, типу кураги, чорносливу або фініків.